NL | FR

Biodiversiteit omvat alle dieren, planten, paddenstoelen en andere levensvormen en zorgt voor zuurstof, voedsel, geneesmiddelen, zuivere lucht en water, enz. Biodiversiteit is leven! Dat leven is echter in gevaar: soorten verdwijnen aan een alarmerende snelheid... Doe mee en zet je in voor het leven op onze mooie planeet! 

Kies jouw actie!

... of kies meteen meerdere acties!

Al 117743 engagementen dankzij 14759051 geëngageerde personen.

Tip van de dag!

Inschrijven RSS

Ik zaai kaardenbol in mijn tuin.

Hoewel de grote kaardenbol (Dipsacus fullonum) stekels heeft, is het geen distel. Hij behoort immers niet tot de composietenfamilie, maar wel tot de kaardenbolfamilie. Zijn bladeren staan paarsgewijs tegenover elkaar en zijn aan de voet vergroeid. Ze vormen een opvangbakje voor dauw en regenwater, waarvan meesjes en mussen komen drinken.

Zaai kaardenbol in april op kale zonovergoten grond. Het jaar erop wordt hij één tot twee meter groot. Hij bloeit in juli en augustus en schiet zaad in september en oktober.

Solitaire bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders komen op de nectarrijke bloemen af. Zaadetende vogels, vooral koolmeesjes, zijn verlekkerd op zijn zaden. En in de winter vinden veel insecten beschutting in zijn lange holle stengels. 

Tip van de dag

Bestel hier het gratis boekje met 366 tips voor de biodiversiteit.

Bestel
Deel